Zzp’er en zwanger, uw financiën regelen

Deze informatie is geplaatst door KVK | Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) | Belastingdienst

Omdat u een eigen bedrijf heeft, moet u meer zelf regelen als u zwanger bent dan wanneer u in loondienst bent. U heeft recht op een Zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen (ZEZ-uitkering) en moet die zelf aanvragen bij UWV. Lees wat u verder moet weten over bijvoorbeeld uw zwangerschapsverlof, verzekeringen, toeslagen en belastingen.

Wat is een ZEZ-uitkering?

U kunt bij UWV een ZEZ-uitkering (Zelfstandige en Zwanger) aanvragen. De ZEZ duurt minimaal 16 weken. De hoogte hangt af van het aantal uren dat u werkte in het jaar voordat u zwanger werd en is nooit meer dan het wettelijk bruto minimumloon. Kunt u al tijdens de uitkeringsperiode uw werk weer oppakken? Dit heeft geen invloed op uw uitkering. Ook als u nog maar kort werkt of parttime ondernemer bent, kunt u ZEZ aanvragen.

Lees meer over de voorwaarden, de hoogte van de uitkering en hoe u ZEZ aanvraagt.

Overweeg een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Met een ZEZ-uitkering krijgt u een minimuminkomen tijdens uw verlof. U bent met de ZEZ-uitkering niet verzekerd voor ziekte. Ook niet als uw ziekte het gevolg is van uw zwangerschap of bevalling. Wilt u uw inkomen verzekeren voor wanneer u ziek wordt? Dat kan met een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Een AOV zorgt voor inkomen als u door ziekte niet kunt werken. De regels en voorwaarden verschillen per verzekeraar.

Lees meer over de mogelijkheden om u tegen ziekte te verzekeren.

AOV en verlof

U kunt ook een AOV afsluiten die u bij zwangerschaps- en bevallingsverlof uitbetaalt. Dit heeft geen invloed op de hoogte van uw ZEZ-uitkering. Andersom kan uw verzekeraar er wel voor kiezen uw betaling aan te passen als u een ZEZ-uitkering krijgt. Sommige verzekeraars betalen alleen als u bevalt na een bepaalde periode nadat u de verzekering heeft afgesloten. Lees de voorwaarden van uw AOV verzekeraar daarom goed door

Vrijwillige verzekering tegen ziekte bij UWV

Bent u vrijwillig verzekerd voor de Ziektewet bij UWV? Dan krijgt u een zwangerschapsuitkering van 100% van het verzekerde dagloon. Is uw verzekerde dagloon lager dan het wettelijk minimumloon? Dan kunt u misschien met een ZEZ-uitkering een aanvulling krijgen tot het wettelijk minimumloon.

Lees meer over zwangerschapsuitkering en de vrijwillige verzekering Ziektewet op UWV.nl.

Pas u werkomstandigheden aan

Werkt u op een plek waar ook mensen in loondienst werken? Dan gelden voor u dezelfde regels voor arbeidsomstandigheden als voor werknemers. Zo heeft u bijvoorbeeld recht op een plek om te kolven. En moet tijdens de zwangerschap uw fysieke belasting zoveel mogelijk worden beperkt.

Lees welke rechten u heeft tijdens uw zwangerschap en daarna op Arboportaal.nl.

Urencriterium en zwangerschapsverlof

Als u gebruikmaakt van zelfstandigenaftrek, moet u voldoen aan het urencriterium van de Belastingdienst. Tijdens uw verlof tellen de uren die u niet heeft gewerkt mee als gewerkte uren. U kunt de uren rekenen die u normaal gesproken zou hebben gewerkt.

Kinderopvangtoeslag aanvragen en aanpassen

Ook als zelfstandig ondernemer komt u in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. U krijgt toeslag op basis van de uren die u besteedt aan uw bedrijf. En op basis van uw inkomen en het aantal uren dat u kinderopvang gebruikt.

Heeft u al een kind en ontvangt u daarvoor kinderopvangtoeslag? En gaat u met zwangerschapsverlof? Als het aantal uren dat u kinderopvang gebruikt niet verandert, heeft uw zwangerschapsverlof geen gevolgen voor het aantal opvanguren waarvoor u toeslag kunt krijgen.

Stopt u vanwege uw zwangerschap met werken, of wordt u ziek? Dan heeft u recht op 3 maanden kinderopvangtoeslag voor het aantal uren dat u daarvóór werkte. Of langer, als uw zwangerschapsverlof binnen deze 3 maanden valt. Dan mag u de periode van uw verlof optellen bij de 3 maanden.

Lees meer over de kinderopvangtoeslag voor zelfstandigen.

Verandert er iets in uw situatie na uw zwangerschap?

Zoals uw inkomen, het aantal uren dat u werkt, of het aantal uren dat u gebruik maakt van de kinderopvang? Pas uw gegevens aan om te voorkomen dat u te veel of te weinig toeslag ontvangt. Gebruik de Kinderopvangtoeslag app of regel het via Mijn toeslagen.

Belastingaangifte doen

Als u een zwangerschapsuitkering van UWV of van een verzekeraar ontvangt, geeft u deze uitkering niet op als winst uit uw onderneming.

Uitkering arbeidsongeschiktheidsverzekering

Ontvangt u een uitkering vanuit een arbeidsongeschiktheidsverzekering vanwege ziekte? Deze uitkering geeft u in uw aangifte op als periodieke uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid.

Uw bedrijf tijdens uw zwangerschapsverlof

Wanneer u tijdelijk niet kunt werken moet u nadenken wat de gevolgen zijn voor uw bedrijf. Wilt u het bedrijf deels of volledig door laten draaien? Of wilt u uw bedrijfsactiviteiten tijdelijk pauzeren?

Wanneer u er voor kiest om uw bedrijf (deels) door te laten draaien dan moet u nadenken of u werk wilt uitbesteden. Dat kan op verschillende manieren. U huurt een zzp’er in, u werkt samen met een ander bedrijf of u neemt vast of flexibel personeel aan.

Pauzeert u uw bedrijf tijdelijk, zorg dan voor duidelijke communicatie naar uw zakelijke relaties en klanten.

Heeft u nog vragen?

Deze informatie is geplaatst door:
Gepubliceerd op:

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.