Zzp’er en de coronacrisis: wat kunt u doen?

Deze informatie is geplaatst door KVK

Het kabinet maakt meer geld beschikbaar om ondernemers te helpen nu nieuwe coronamaatregelen nodig zijn. Regelingen zoals de TVL, NOW en bijzonder uitstel van betaling belastingen komen terug. Het kan ook zijn dat u geld moet terugbetalen. Lees wat u in uw situatie kunt doen.

Opnieuw extra financiële steun voor bedrijven

Het kabinet heeft op 14 december bekendgemaakt dat er meer geld komt voor bedrijven die worden geraakt door de verlengde coronamaatregelen. Bijvoorbeeld omdat u langer dicht moet of minder klanten mag ontvangen. Lees meer over de extra financiële steun op Rijksoverheid.nl.

Zodra er meer informatie bekend is, wordt deze pagina bijgewerkt.

Breng uw financiële situatie in kaart

Zorg dat uw administratie actueel en bijgewerkt is. Kunt u uw rekeningen niet betalen? Welke inkomsten verwacht u de komende tijd nog? En welke uitgaven? Als u dit op een rij zet, heeft u inzicht in uw financiële situatie. Misschien kunt u afspraken maken met mensen die nog geld van u krijgen. Ook kunt u in gesprek met uw verhuurder voor mogelijke afspraken over de huur. Andersom kunt u kijken of de opdrachtgevers van wie u nog geld krijgt u eerder kunnen betalen.

Lees meer over hoe u uw rekeningen kunt blijven betalen op KVK.nl.

Volg de KVK Zwaar weer routewijzer

Maakt u zich zorgen of uw bedrijf wel kan blijven bestaan? Bekijk de KVK Zwaar weer routewijzer met adviezen over mogelijke vervolgstappen voor uw bedrijf.

Check of u in aanmerking komt voor een tegemoetkoming vaste lasten (TVL)

U kunt opnieuw gebruikmaken van de TVL als u meer dan 30% omzetverlies heeft ten opzichte van het 4e kwartaal van 2019 of het 1e kwartaal van 2020. Daarvoor heeft u nodig:

  • uw DigiD of eHerkenning met betrouwbaarheidsniveau 3.
  • uw KVK-nummer
  • de SBI-code van uw geregistreerde hoofd- of nevenactiviteit
  • uw bankrekeningnummer.

U kunt vanaf december TVL aanvragen via RVO.nl.

Belastingmaatregelen

In verband met de nieuwe coronamaatregelen, verlengt het kabinet het bijzonder uitstel van betaling tot en met 31 januari 2021.

Heeft u nooit eerder om bijzonder uitstel van betaling gevraagd of alle schulden al afgelost? Dan kunt u dit alsnog aanvragen. U moet dan vanaf 1 oktober 2022 uw belastingschuld afbetalen. De Belastingdienst biedt u een betalingsregeling aan.

Vanaf 1 februari 2022 moet u weer aan uw belastingverplichtingen voldoen. Dat betekent dat u weer op tijd uw aanslagen moet betalen.

Lees meer over de verlenging van het bijzonder uitstel van betaling op Belastingdienst.nl.

Kijk welke financiële steun u kunt krijgen

Er is nieuwe financiële steun voor bedrijven die direct worden geraakt door de coronamaatregelen. Zoals de horeca, culturele sector en de detailhandel. Sommige andere regelingen zijn gestopt. Zoals de Tozo en de Tonk.

Lees meer over het steunpakket.

Tozo terugbetalen

Kreeg u een Tozo-lening, dan moet u deze terugbetalen. Kreeg u een Tozo-uitkering, dan betaalt u alleen terug als u te veel geld heeft gekregen.

Lees meer over Tozo terugbetalen.

U kunt uw schulden niet betalen

Als u tijdelijk uw schulden niet kunt betalen, kunt u bij de rechtbank surseance van betaling vragen. U vraagt daarmee uitstel van betaling voor 1,5 jaar om te voorkomen dat u failliet gaat. Lees meer over het aanvragen van surseance van betaling. Kunt u uw schulden helemaal niet meer betalen? Maak dan gebruik van een schuldenregeling.

U wilt tijdelijk uw bedrijf pauzeren

Wilt u uw bedrijf tijdelijk stopzetten, omdat u ander werk doet? Bijvoorbeeld in loondienst? Dat kan. U hoeft dan niets te doen. Houd er wel rekening mee dat uw verplichtingen doorlopen. Zoals de btw-aangifte. Wilt u helemaal stoppen met uw bedrijf? Dan schrijft u zich uit bij KVK en rekent af met de Belastingdienst.

Lees meer over stoppen met uw eenmanszaak.

U kunt in loondienst gaan

U kunt (tijdelijk) een baan naast uw werk als zzp’er nemen. Via uw gemeente kunt u hulp krijgen bij ander werk zoeken, zoals coaching of leren in de praktijk. Zo kunt u de teruglopende inkomsten van uw bedrijf opvangen. Als u in loondienst gaat, moet u op een aantal zaken letten. Zoals loonheffingen en inkomstenbelasting.

U wilt uw bedrijf beëindigen en heeft tijdens deze periode geld nodig

Als het al langer slecht gaat met uw onderneming en u denkt dat het verstandiger is om te stoppen, kunt u gebruik maken van de Bijstand voor zelfstandigen (Bbz). U kunt hiermee maximaal 12 maanden een uitkering krijgen voor uw levensonderhoud, terwijl u stopt met uw bedrijf.

Bijstand aanvragen

Lees over de voorwaarden om bijstand voor zelfstandigen (Bbz) aan te vragen voor bedrijfsbeëindiging. U vraagt de bijstand voor zelfstandigen aan bij de Sociale Dienst van uw gemeente.

U dreigt failliet te gaan

Dreigt uw bedrijf failliet te gaan? Lees alles over faillissement.

Bekijk welke opties u nog meer heeft

In deze tijd ontstaan er veel initiatieven om ondernemers te helpen de coronacrisis door te komen. Check bij uw gemeente en provincie welke mogelijkheden er zijn.

Naast overheden zijn er ook andere organisaties met hulpregelingen. Bijvoorbeeld voor zzp’ers in de zorg via de zorgverzekeraars of zorgkantoren. Informeer daarom ook bij uw branchevereniging voor actuele regelingen. Let wel op dat het gebruikmaken van deze regelingen invloed kan hebben op uw aanspraak op steunregelingen van de overheid.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met KVK

Deze informatie is geplaatst door:
Gepubliceerd op:

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.