Zwerfafval rondom uw bedrijf opruimen

Deze informatie is geplaatst door Rijkswaterstaat | KVK

U bent verplicht om de omgeving rondom uw bedrijf schoon te houden. Dat geldt voor (zwerf)afval dat bij uw bedrijf vandaan komt. Zoals etensresten, verpakkingen en sport- of spelmaterialen.

Wat is zwerfafval?

Zwerfafval is al het afval dat niet in de afvalbak terechtkomt. Bijvoorbeeld verpakkingsmateriaal, papier, flesjes en blikjes, fruitresten, sigarettenpeuken en kauwgom. Het belandt vaak op straat door slordigheid. En het blijft lang rondzwerven. Dat is slecht voor ons milieu.

Lees meer over milieuregels voor uw bedrijf.

Zwerfafval: 25-meter regel

De 25-meter regel houdt in dat u de omgeving rondom uw bedrijf moet schoonhouden. Dat betekent dat u afval (zoals etensresten, verpakkingen, sport- en spelmaterialen) afkomstig van uw bedrijf in een straal van 25 meter rondom uw bedrijf moet opruimen. U bent verantwoordelijk hiervoor. De 25-meter regel is onderdeel van het Activiteitenbesluit milieubeheer.

Afvalbak plaatsen

Verkoopt u eten of drinken? Bijvoorbeeld vanuit een afhaalloket, een kraam, in een foodtruck of een snackbar. Dan moet u in de nabije omgeving van uw bedrijf een afvalbak plaatsen waar uw klanten goed bij kunnen. En u moet deze afvalbak schoon houden en op tijd legen.

Flyeren in de openbare ruimte

Wilt u flyers, samples, zadelhoesjes, kortingsbonnen of ander reclamemateriaal uitdelen? Bijvoorbeeld aan winkelend publiek, achter ruitenwissers van auto’s of op een evenement. Dan heeft u een opruimplicht. Weggegooid promotiemateriaal moet u opruimen.

Ook moet u zich houden aan de regels van uw gemeente. U heeft bijvoorbeeld toestemming nodig van uw gemeente om te flyeren. En u mag geen promotiemateriaal uitdelen aan kinderen van 12 jaar en jonger.

Vanaf 2029 nieuwe regels

De regels voor zwerfafval staan in het Activiteitenbesluit milieubeheer. In 2022 vervalt het Activiteitenbesluit. Uw gemeente bepaalt voortaan of en welke regels er gelden voor het opruimen van zwerfafval. Zo kan de gemeente beter inspelen op lokale situaties.

Totdat uw gemeente zelf de regels over het opruimen van zwerfafval heeft uitgewerkt, blijft de 25-meter regel van kracht. Uw gemeente heeft tot 2029 de tijd om de nieuwe regels over het opruimen van zwerfafval te bepalen.

Afval scheiden verplicht

Afval scheiden is verplicht. Er zijn wereldwijd steeds minder grondstoffen beschikbaar om producten te maken. Daarom wil Nederland dat we in 2050 minder nieuwe grondstoffen gebruiken en al het afval hergebruiken. Door uw afval te scheiden, draagt u bij aan deze ontwikkeling naar een circulaire economie.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met Helpdesk Afvalbeheer van Rijkswaterstaat

Deze informatie is geplaatst door:
Gepubliceerd op:

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.