Uw partner komt meewerken in uw bedrijf

Deze informatie is geplaatst door KVK | Belastingdienst

Uw partner komt meewerken in uw bedrijf. Dat kan als werknemer. Of als mede-eigenaar. Afhankelijk van uw keuze geeft u de wijziging door aan KVK of de Belastingdienst. En soms legt u het vast bij de notaris.

Uw partner wordt werknemer

U sluit dan een arbeidsovereenkomst af met uw partner. Uw partner heeft gelijke rechten als het overige personeel. Over het loon dat u aan uw partner betaalt, moet u loonheffingen inhouden en betalen. Als uw partner de eerste werknemer van uw bedrijf is, meldt u zich aan als werkgever bij de Belastingdienst.

Uw partner wordt mede-eigenaar

Uw bedrijf moet dan een bv of een vof zijn. Bij een bv kan uw partner ook mede-directeur-grootaandeelhouder (mede-dga) worden. Heeft uw bedrijf een andere rechtsvorm dan een bv of een vof? Dan moet u de rechtsvorm eerst wijzigen. Dat uw partner mede-eigenaar wordt, moet u doorgeven aan KVK en de Belastingdienst. U moet dit ook laten vastleggen door een notaris.

Uw partner krijgt een vergoeding

Uw partner werkt vrijwillig in uw bedrijf en krijgt daarvoor een kleine vergoeding (arbeidsbeloning). U heeft daardoor misschien recht op meewerkaftrek. U kunt dan een bedrag aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting.

Wat u verder moet weten

Kijk ook naar de privérelatie met uw partner. Soms heeft u met uw partner de keuze gemaakt dat de partner niet aansprakelijk is voor schulden van uw bedrijf. Dat kan veranderen als uw partner komt meewerken of mede-eigenaar wordt.

Feiten en cijfers: aantal meewerkende partners

De grafiek toont het aantal personen dat, zonder schriftelijke overeenkomst, werkt in het bedrijf van de partner. Vrouwen werken vaker als meewerkend partner dan mannen.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met KVK

Deze informatie is geplaatst door:
Gepubliceerd op:

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.