Uw financier als strategische partner

Deze informatie is geplaatst door KVK

Financiering vinden is meer dan alleen een financiële transactie. De strategie is ook belangrijk bij een financierings- of kredietovereenkomst. Tenslotte gaat het ook over zeggenschap, samenwerking, bedrijfsvoering, garantstelling, openstellen van een netwerk, coaching en advisering. Als u hierover afspraken maakt wordt uw financier ook een strategische partner.

Een strategische partner is een persoon of organisatie. Het kan een business angel of een participatiemaatschappij zijn, maar ook belangrijke concurrenten, klanten, leveranciers en overnamekandidaten kunnen tot uw financiers behoren. Door deze partijen in kaart te brengen kunt u een afweging maken of en hoe een investering van een strategische partner iets kan betekenen voor uw bedrijf.

Voor- en nadelen

De samenwerking met een strategische partner levert meer op dan financiering alleen. U krijgt toegang tot nieuwe kennis, ervaring, technologie en markten. Ook kunt u met strategische partners initiatieven sneller realiseren.

U kunt echter ook te maken krijgen met beperkingen. Het kan zijn dat u gebruik moet maken van de marketing en distributienetwerken van de partner of dat u het product moet uitbrengen onder de merknaam van de partner. Voorwaarde voor de financiering kan ook zijn dat de partner uw bedrijf geleidelijk over neemt.

Wilt u weten hoe u samenwerken organisatorisch en juridisch aanpakt? Lees dan meer over het starten met een zakenpartner.

Joint venture

Het vinden van financiering voor een bepaald doel vraagt soms om een creatieve oplossing. Het aangaan van een samenwerking – ook wel joint venture genoemd - kan als resultaat hebben dat u geen aanvullende financiering nodig heeft. U onderneemt dan bijvoorbeeld gezamenlijk een activiteit, waarbij u elk een deel van de investering voor uw rekening neemt.

Franchising als financieringsoplossing voor snelle groei

Franchising is in sommige branches een gebruikelijke wijze om snel te kunnen groeien. Het openen van meerdere vestigingen brengt hoge investeringskosten met zich mee, die u, als u kiest voor het franchisemodel, kunt neerleggen bij de franchisenemer. U wordt dan franchisegever.

De franchisenemer gaat zelf op zoek naar de benodigde financiering om zijn bedrijf te starten. Vaak kan hij daarbij gebruik maken van een financieringsarrangement dat u als franchisegever heeft geregeld bij een bank.

Een franchisenemer heeft meer vrijheid in vergelijking tot een bedrijfsleider in loondienst, maar is bij sommige beslissingen afhankelijk van uw – de franchisegever - oordeel.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met KVK Financieringsdesk

Deze informatie is geplaatst door:
Gepubliceerd op:

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.