Uw belastingaangifte laten doen

Deze informatie is geplaatst door Belastingdienst

U kunt zelf uw belastingaangifte doen. U kunt er ook voor kiezen om dat door een ander te laten doen. Hoe u dat regelt, leest u hier.

Wie doet uw aangifte?

U kunt uw aangifte zelf doen. Maar als u dat niet wilt, kunt u uw aangifte door iemand anders laten doen. Bijvoorbeeld door uw boekhouder, accountant, belastingadviseur of een salarisbureau. Uw aangifte wordt dan met software gedaan, of u krijgt de gegevens voor de aangifte die u dan zelf via internet invult en verstuurt.

Maak goede afspraken

Als u uw aangifte uitbesteedt, is het verstandig om goede afspraken te maken. Bijvoorbeeld over de manier waarop u uw administratie doet of over wie de aangifte ondertekent en verstuurt.

U hoeft uw wachtwoord en inlogcode waarmee u inlogt op belastingdienst.nl niet te geven aan degene die uw aangifte voor u gaat doen. U kunt het beste iemand machtigen met DigiD.

Hoe regelt u een machtiging?

De persoon die uw belastingzaken regelt, kan dat online voor u doen op Belastingdienst.nl. Dan moet u die persoon daarvoor toestemming geven met een digitale machtiging. Uw bedrijfsvorm bepaalt hoe u die machtiging regelt.

  • Als u een eenmanszaak heeft, kunt u toestemming geven met DigiD Machtigen. U kunt dit zelf doen, of laten doen door degene die uw belastingzaken gaat regelen. Het duurt ongeveer een week om een machtiging te regelen. Een DigiD-machtiging is geldig voor 1 aangiftejaar.
  • Als uw bedrijf een andere bedrijfsvorm heeft, bijvoorbeeld een bv of nv, dan moet uw adviseur inloggen met eHerkenning om uw belastingzaken te regelen. Uw adviseur vertelt u dan wat u moet doen om hem te machtigen. U hoeft daarvoor zelf geen eHerkenning aan te vragen. 

U blijft altijd zelf verantwoordelijk voor uw aangifte.

Wie krijgt gegevens?

Als u iemand heeft gemachtigd om uw aangifte te doen, kan die persoon digitaal digitaal gegevens krijgen van de aanslagen, brieven en beslissingen van de Belastingdienst. U moet daar wel toestemming voor geven. Als u iemand machtigt, krijgt u van de Belastingdienst een brief met de vraag of u informatie van de Belastingdienst ook wilt laten sturen naar degene die aangifte voor u doet. Als u toestemming geeft, krijgt u de originele brieven. Degene die u gemachtigd heeft, krijgt de informatie digitaal.

Uw aangifte volgen

Om de status van uw aangiften te zien, gaat u naar Inloggen voor ondernemers op Belastingdienst.nl. In het overzicht met uw aangiften ziet u welke aangiften nog ingestuurd moeten worden en welke al bij de Belastingdienst binnen zijn.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met BelastingTelefoon

Deze informatie is geplaatst door:
Gepubliceerd op:

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.