Deze informatie is geplaatst door Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid | Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO)
Besteedt u werk uit aan zzp'ers of (onder)aannemers? Met dit stappenplan komt u snel te weten welke regels er gelden. Werkt u met buitenlandse arbeidskrachten, dan hebt u een aantal extra verplichtingen. Ook deze leest u hier.
U moet de identiteit controleren van alle arbeidskrachten aan de hand van een origineel identiteitsbewijs. Dit geldt ook voor zzp'ers of werknemers van (onder)aannemers aan wie u werk uitbesteedt.
De Belastingdienst kan u aansprakelijk stellen voor de loonheffingen die uw (onder)aannemer moet betalen. U kunt dit onder andere voorkomen door hem te vragen een g-rekening af te sluiten.
Let op: Werkt u met een (onder)aannemer met het SNA-keurmerk? Dan loopt u minder risico op claims van de Belastingdienst.
Als u een Nederlandse of buitenlandse zzp'er inhuurt, dan moet u controleren of er geen sprake is van een (fictieve) dienstbetrekking. U moet schijnzelfstandigheid voorkomen.
Als werkgever moet u zorgen voor een gezonde en veilige werkplek voor al uw personeel. Dit geldt ook als u werk uitbesteedt aan zzp'ers of personeel van een (onder)aannemer.
In de Arbeidstijdenwet staat hoe lang uw werknemers per dag en per week mogen werken en wanneer zij recht hebben op pauze. Deze wet geldt ook voor de arbeidskrachten van uw (onder)aannemer en in bepaalde gevallen voor zzp'ers.
Iedere werknemer heeft recht op het wettelijk minimum(jeugd)loon en vakantiebijslag. Ook als u werk uitbesteedt aan werknemers van een (onder)aannemer, bent u er verantwoordelijk voor dat zij minimaal het minimumloon ontvangen.
De (onder)aannemer of zzp'er aan wie u werk uitbesteedt, brengt hiervoor btw in rekening. Dit kunt u aftrekken als voorbelasting. In sommige branches is de onderaannemer verplicht de btw naar u te verleggen. Dat geldt ook als u werk uitbesteedt aan een buitenlandse ondernemer.
U bent verplicht eerst personeel te werven in Nederland, de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland. Alleen als u daar geen geschikt personeel kunt vinden, mag u ook werven in andere landen.
Als u werk uitbesteedt aan buitenlandse arbeidskrachten, moet u nagaan of zij een tewerkstellingsvergunning (TWV) nodig hebben. De (onder)aannemer moet die voor hen aanvragen; voor zzp'ers moet u dat zelf doen.
Buitenlandse arbeidskrachten kunnen in sommige gevallen sociaal verzekerd blijven in het buitenland. U hoeft dan geen sociale premies voor hen af te dragen. Om hier zekerheid over te hebben kunt u uw (onder)aannemer vragen om een A1/(E)101-verklaring.
Neem contact op met Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid