Stappenplan problemen met terugbetalen coronasteun

Deze informatie is geplaatst door KVK

U heeft gebruik gemaakt van coronaregelingen, zoals TVL, NOW of Tozo. En nu blijkt dat u deze steun of een deel hiervan moet terugbetalen. Heeft u het geld niet? Lees in dit stappenplan wat u kunt doen om uw financiële problemen op te lossen.

Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk in actie komt. Zo voorkomt u dat anderen stappen voor u zetten. De bank kan bijvoorbeeld uw lening stopzetten als u niet aflost. Of een leverancier schakelt een deurwaarder in omdat u uw rekeningen niet betaalt.

1. Breng uw terugbetalingen en schulden in kaart

Zorg dat uw administratie actueel en bijgewerkt is:

  • Zet op een rij welke regelingen u heeft gekregen, of u geld moet terugbetalen en wanneer dit moet.
  • Check wanneer u moet beginnen met aflossen van leningen en belastingschulden.
  • Maak een overzicht van facturen die u nog moet betalen (crediteuren), en welke facturen uw klanten nog moeten betalen (debiteuren).
  • Maak ook een schatting van uw verwachte omzet voor de rest van 2021.

Meer informatie over coronasteun terugbetalen:

Bijzonder uitstel van betaling Belastingdienst verlengd

In verband met de nieuwe coronamaatregelen, verlengt het kabinet het bijzonder uitstel van betaling tot en met 31 januari 2021. Heeft u nooit eerder om bijzonder uitstel van betaling gevraagd of alle schulden al afgelost? Dan kunt u dit alsnog aanvragen. U moet dan vanaf 1 oktober 2022 uw belastingschuld afbetalen. De Belastingdienst biedt u een betalingsregeling aan. Vanaf 1 februari 2022 moet u weer aan uw belastingverplichtingen voldoen. 

Lees meer over de verlenging van het bijzonder uitstel van betaling op Belastingdienst.nl.

2. Zoek uit waar u coronasteun aan heeft uitgegeven

U moet coronasteun terugbetalen als u te veel heeft gekregen. Bijvoorbeeld omdat u meer omzet heeft gemaakt, of omdat uw loonkosten lager waren dan verwacht. Heeft u dit geld niet? Zoek uit waar u het aan heeft uitgegeven. Dan kunt u daarna kijken naar de beste oplossing.

Externe financiering

Heeft u het geld geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen? Dan is herfinanciering misschien een mogelijkheid voor u. U neemt dan een lening waarvan de looptijd is afgestemd op de gebruiksperiode van het bedrijfsmiddel. Dit kan via een bank of via een van de alternatieve financieringsbronnen. Herfinanciering is alleen mogelijk als u het geleende bedrag kunt terugverdienen tijdens de looptijd van de lening. Pas uw bedrijfsmodel aan als dat nodig is.

Openstaande facturen innen

Heeft u het geld niet, omdat uw klanten niet of te laat betalen? Bijvoorbeeld omdat uw klanten zelf problemen hebben door de coronacrisis? Lees in het Stappenplan klant betaalt factuur niet wat u kunt doen om uw geld te krijgen. Overweeg bij nieuwe leveringen een aanbetaling of vooruitbetaling te vragen. En kijk of er nog andere manieren zijn om geld uit eigen bedrijf vrij te maken.

3. Kijk naar betalingsregelingen coronasteun

Heeft u het geld niet op tijd, kijk dan of u betalingsregelingen kunt afspreken met de uitvoerders van de regelingen:

Belastingschulden

Houd er rekening mee dat u volgend jaar, vanaf 1 oktober 2022, moet beginnen met het aflossen van uw opgebouwde belastingschuld.

4. Vraag hulp bij schulden

Wilt u met iemand praten over uw situatie? Neem contact op met de adviseurs van de KVK Financieringsdesk. Zij denken met u mee en verwijzen u door naar andere organisaties als dat nodig is. Zoals:

  • Ondernemersklankbord (OKB), een landelijk netwerk van ervaren oud-ondernemers en -specialisten die u helpen om naar uw bedrijf en bedrijfsvoering te kijken. De adviseurs werken op vrijwillige basis en vragen u donateur te worden van de stichting Ondernemersklankbord. Vanwege de coronacrisis geeft OKB momenteel gratis coaching en advies.
  • MKB Doorgaan, een landelijke organisatie die mkb-ondernemers en zzp’ers met een in de kern levensvatbaar bedrijf helpt om hun bedrijf gezond te houden. Het eerste informerende gesprek is kosteloos.
  • De gemeente kan u helpen bij het zoeken naar oplossingen en het vinden van (ander) werk.

Uw accountant of boekhouder kan ook met u meedenken over wat u kunt doen.

5. Bekijk andere opties om uw schulden af te lossen

Is uw opgebouwde schuld te hoog om af te lossen? U heeft verschillende mogelijkheden om van uw schulden af te komen, zoals een minnelijke regeling of schuldsanering. Het Stroomschema Schulden geeft u uitleg over de verschillende schuldenregelingen.

Met de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) kunt u via de rechter een akkoord bereiken op een schuldregeling met een deel van uw schuldeisers. Dit akkoord is dan voor alle schuldeisers bindend. Zo kunt u de schulden reorganiseren en uw bedrijf voortzetten als deze nog levensvatbaar is. Om voor de WHOA in aanmerking te komen, moet u voldoen aan voorwaarden.

6. Doe de KVK Zwaar weer routewijzer

Twijfelt u over hoe u nu verder moet met uw bedrijf? Doorloop de KVK Zwaar weer routewijzer. Na het beantwoorden van een paar vragen, komt u bij een stappenplan dat past bij uw situatie. Of neem contact op met de adviseurs van de KVK Financieringsdesk.

Heeft u nog vragen?

Deze informatie is geplaatst door:
Gepubliceerd op:

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.