Stappenplan eigen winkel of supermarkt openen

Deze informatie is geplaatst door KVK

Wanneer u een eigen winkel of supermarkt begint, zijn er belangrijke stappen die elke beginnende ondernemer moet nemen. Dit stappenplan helpt u op weg. Sommige stappen kunt u op hetzelfde moment uitvoeren.

1. Volg de stappen voor het starten van een eigen bedrijf 

Op de pagina Eigen bedrijf starten staan de 10 belangrijkste stappen die gelden voor de start van ieder bedrijf. U moet bijvoorbeeld een rechtsvorm kiezen voor uw bedrijf en uw bedrijf inschrijven bij KVK. Voordat u met een winkel begint, volgt u de 10 stappen van ‘eigen bedrijf starten’. Ga daarna met de stappen op deze pagina aan de slag.

Franchisenemer worden

Wilt u een supermarkt beginnen? Of een bedrijf in de horeca? Dan is franchise misschien iets voor u. Als franchisenemer sluit u een contract met een franchisegever. Dat is de eigenaar van een naam en ondernemingsconcept. U betaalt dan om een zaak te mogen starten met dit concept en deze naam. U bent en blijft zelfstandig ondernemer, maar u werkt volgens een franchiseformule.

2. Onderzoek het gebied waar u uw winkel wilt beginnen 

Zorg dat u een goed beeld heeft van vraag en aanbod wanneer u een winkel gaat starten. Met de Locatiescan van KVK en CBS krijgt u informatie over uw vestigingsgebied. Denk hierbij aan branche-informatie, overlevingskansen, mogelijke klanten en inwoners. Vergeleken met het Nederlands gemiddelde.

Wilt u weten hoeveel bedrijven in uw branche actief zijn in uw regio? Check het met de KVK Bedrijventeller.

3. Vind een goed winkelpand

Breng eerst goed in kaart waarnaar u op zoek bent. Denk bijvoorbeeld aan: 

  • de locatie 
  • de grootte (oppervlakteruimte) 
  • de uitstraling 
  • de concurrentie 
  • uw budget

Winkelpand huren of kopen

Als u een winkelpand gaat huren, wordt u huurder van een middenstandsbedrijfsruimte. U heeft recht op huur- en huurprijsbescherming. 

Als u een winkelpand gaat kopen, dan sluit u een zakelijke hypotheek af. Dat is een bedrijfslening voor het kopen of verbouwen van een bedrijfspand. Hier moet u op letten voordat u een bedrijfshypotheek afsluit.

4. Doorloop de stappen om uw winkel te vestigen 

U heeft een locatie voor uw kledingwinkel of horecaonderneming gevonden. Om zeker te weten of u daar uw winkel mag vestigen, kunt u van tevoren het bestemmingsplan bekijken. Hierin zegt de gemeente wat er mag op die locatie. 

Regel vergunningen

Controleer welke vergunningen u nodig heeft. Voor de meeste zaken rondom bouwen en verbouwen heeft u een omgevingsvergunning nodig. Ook voor bijvoorbeeld het plaatsen van gevelreclame heeft u een vergunning nodig. Doe via Omgevingsloket online de vergunningcheck en regel uw vergunningaanvraag.

Check de milieueisen

Check aan welke milieuregels uw winkel moet voldoen. Gebruik de Activiteitenbesluit Internet Module (AIM) om dit uit te zoeken.

Bekijk welke lokale belastingen er zijn

Ga na welke lokale belastingen u moet betalen. Eigenaren en gebruikers van een bedrijfspand betalen onroerendezaakbelasting (ozb). Veel gemeenten brengen reinigingsrecht in rekening als zij uw bedrijfsafval verwerken. En als u bijvoorbeeld reclame gaat maken, betaalt u meestal reclamebelasting of precariobelasting.

5. Check de Algemene Plaatselijke Verordening (APV)

In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) staat de gemeentelijke regelgeving voor openbare orde en veiligheid. Voor winkeliers zijn de onderwerpen winkeltijden en winkeluitstallingen belangrijk.

6. Houd u aan de wet

Warenwet

Winkeliers hebben te maken met de Warenwet. Deze wet geldt voor alle producten die consumenten gebruiken. Levensmiddelen en niet-levensmiddelen.

Winkeltijdenwet

U moet zich aan de wettelijke winkeltijden houden. In de Winkeltijdenwet staat hoe laat en op welke dagen uw winkel open mag zijn. Uw gemeente mag hiervan afwijken.

Alcoholwet

Verkoopt u alcohol in uw winkel voor gebruik buiten uw winkel? De regels hiervoor staan in de Alcoholwet.

Tabaks- en rookwarenwet

In de Tabaks- en rookwarenwet staan regels over verkoop van rookwaren, met of zonder tabak en elektronische sigaretten.

Consumentenrecht

Bedrijven moeten consumenten eerlijk behandelen. Daar zijn regels voor. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet erop toe dat bedrijven eerlijk concurreren en beschermt consumentenbelangen.

7. Onderzoek of een webwinkel uw winkel versterkt 

Naast een fysieke winkel kunt u ook een webwinkel starten. Een webshop kan zorgen voor meer inkomsten. Beide kunnen elkaar versterken.

8. Personeel aannemen

Als u personeel gaat aannemen, gebruik dan het stappenplan Personeel aannemen. Zo komt u snel te weten welke regels er gelden op de arbeidsmarkt.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met KVK

Deze informatie is geplaatst door:
Gepubliceerd op:

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.