Stappenplan: B&B beginnen in 10 stappen

Deze informatie is geplaatst door KVK | Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO)

Waar krijgt u mee te maken als u een bed & breakfast (B&B) wilt starten? Er zijn geen landelijke wetten en regels voor bed & breakfasts. Iedere gemeente bepaalt dit zelf. Met dit stappenplan komt u snel te weten welke regels er voor u gelden.

1. Bekijk het bestemmingsplan van de locatie voor uw B&B

Overleg met uw gemeente. De vestiging van uw bed & breakfast moet passen in het bestemmingsplan van uw gemeente. Zo niet, dan kunt u vragen om een wijziging van het bestemmingsplan of om een omgevingsvergunning.

2. Vraag een omgevingsvergunning voor bouwen aan

Gaat u bouwen, verbouwen of renoveren? Dan heeft u meestal van uw gemeente een omgevingsvergunning voor bouwen nodig. Gaat u slopen? Dan moet u een sloopmelding doen. Als uw gebouw een monument is, gelden er andere regels. Let op: per gemeente kunnen de regels voor B&B's verschillen. Informeer daarom bij uw gemeente welke regelgeving daar geldt.

3. Doe een gebruiksmelding of vraag een omgevingsvergunning voor het brandveilig gebruik van uw pand aan

Als u overnachtingen aanbiedt aan meer dan 10 personen, heeft u een omgevingsvergunning nodig voor het brandveilig gebruik van uw pand. Die vraagt u aan bij uw gemeente. Slapen er meer dan 10 personen in uw B&B? Dan doet u een gebruiksmelding bij uw gemeente.

4. Doe een melding milieubeheer

Als u een bed & breakfast start, heeft u te maken met milieuregels voor bedrijven. U hoeft alleen een melding van uw bedrijf te doen bij de gemeente.

5. Stel een HACCP-plan op of volg een hygiënecode

Als u eet- en drinkwaren bereidt, moet u een voedselveiligheidsplan (HACCP-plan) hebben. U mag ook een goedgekeurde hygiënecode volgen.

6. Houd een nachtregister bij

Als u overnachtingen aanbiedt, moet u een doorlopend nachtregister bijhouden. De gemeente gebruikt dit register voor de heffing van toeristenbelasting, die u afdraagt voor het verblijf van toeristen van buiten uw gemeente.

7. Neem legionellapreventiemaatregelen

U moet legionellapreventiemaatregelen nemen als uw pand volgens het bestemmingsplan overnachtingen mag aanbieden. Of als uw pand een woonfunctie heeft en u overnachtingen aanbiedt aan meer dan 5 personen.

8. Schrijf uw bed & breakfast in bij KVK en regel meteen uw aanmelding bij de Belastingdienst

Als u een B&B start, moet u die inschrijven in het Handelsregister van KVK. KVK geeft uw gegevens door aan de Belastingdienst. U hoeft uw onderneming niet apart bij de Belastingdienst aan te melden. Als de Belastingdienst u als btw-ondernemer opneemt in de administratie, krijgt u uw omzetbelastingnummer en uw btw-identificatienummer (btw-id).

9. Vraag een drank- en horecavergunning aan

Verkoopt u in uw B&B alcoholische dranken? En worden deze in uw B&B gedronken? Dan moet u een drank- en horecavergunning van de gemeente hebben.

10. Vraag licenties muziekgebruik aan

Als u in het openbaar muziek draait, moet u hiervoor toestemming hebben van de muzikanten. Buma/Stemra en Sena regelen deze toestemming door het uitgeven van licenties.

Feiten en cijfers: aantal hotels, waaronder bed & breakfasts

De grafiek toont het aantal hotels, waaronder bed & breakfasts, met 1 werkzame persoon. In de afgelopen jaren is het aantal onafgebroken gegroeid.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met KVK

Deze informatie is geplaatst door:
Gepubliceerd op:

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.