Regels kinderopvang tijdens corona

Deze informatie is geplaatst door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO)

Heeft u een kinderopvang, BSO of bent u gastouder? Bekijk de regels voor kinderopvang tijdens de coronacrisis.

Werkt u in de kinderopvangsector? Ouders, gastouders en personeelsleden moeten 1,5 meter afstand houden van elkaar en ook onderling. U moet goed schoonmaken en goed ventileren. U let op gezondheidsklachten bij uzelf, personeelsleden en bij de kinderen.

Tijdelijke sluiting basisonderwijs en BSO's

Basisscholen en buitenschoolse opvanglocaties (BSO’s) moeten een week voor de kerstvakantie dicht. Basisscholen en BSO's mogen vanaf 20 december 2021 wel open blijven voor noodopvang van kwetsbare kinderen, en kinderen waarvan 1 of meer ouders een cruciaal beroep hebben. Vanaf 27 december 2021 mogen BSO's weer open.

Regels voor uw kinderopvang

De hele kinderopvangsector werkt volgens het Generiek Kader kinderopvang en volgens het protocol Kinderopvang. De regels in het protocol Kinderopvang zijn algemeen. U moet speciaal voor uw kinderopvanglocatie een eigen protocol maken. U kunt hiervoor het algemene protocol Kinderopvang als basis gebruiken. Bespreek uw eigen plan met de oudercommissie of de ouders. U moet de ouders en als dat mogelijk is ook de kinderen goed informeren over de regels op uw kinderopvang. Heeft u een BSO? Bespreek dan de regels met de betrokken basisscholen.

Zieke kinderen

Wanneer mogen kinderen wel of niet naar de kinderopvang komen? Kinderen van 0 tot 4 jaar hoeven in principe niet thuis te blijven bij verkoudheidsklachten (loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn).

Kinderen moeten wel thuisblijven als:

  • ze 4 tot 12 jaar zijn en verkoudheidsklachten hebben, na een negatieve (zelf)testuitslag mogen ze weer naar de opvang
  • ze een huisgenoot hebben met corona
  • ze nauw contact hebben gehad met iemand met corona en klachten hebben (zonder klachten mogen kinderen van 0 tot 4 jaar in dit geval wel naar de opvang)
  • ze klachten hebben en getest worden op corona. Dan blijven ze thuis tot de testuitslag.
  • ze klachten hebben en een ander kind of medewerker op de groep besmet is met corona (dit geldt voor kinderen tot 13 jaar)
  • ze zwaardere klachten hebben zoals koorts, benauwdheid of veel hoesten

Als een kind gedurende de dag in de opvang zwaardere klachten krijgt, dan moet hij meteen naar huis. Lees alle regels in het Protocol Kinderopvang.

Zieke gastouders of medewerkers

Voor u als gastouder of uw medewerkers geldt dat u niet gaat werken als:

  • u coronaklachten (hoesten, neusverhoudheid, verhoging of koorts, benauwdheid, geur- of smaakverlies) heeft, bij een negatieve (zelf)testuitsag mag u weer aan het werk
  • u corona heeft
  • uw huisgenoot corona of coronaklachten heeft
  • u terugkomt uit een zeer hoogrisicogebied (u moet eerst in thuisquarantaine)
  • u bent dicht in de buurt geweest van iemand met corona (nauw contact)

Krijgt u of uw medewerker klachten gedurende de dag? Dan moet u of uw medewerker meteen stoppen met werken. Lees alle regels in het Protocol Kinderopvang.

Medewerkers testen

Pedagogisch medewerkers kunnen voorrang krijgen bij de coronatesten. Voorrang geldt alleen als het echt nodig is: als er geen vervanging is en als de groep naar huis moet als de medewerker er niet is. Gastouders kunnen via het gastouderbureau of in het uiterste geval via de brancheorganisatie Nysa een voorrangsverklaring invullen.

Het advies aan pedagogisch medewerkers is om 2 keer per week een zelftest te doen. Sommige organisaties geven deze zelftesten aan hun personeel. Het doen van een zelftest is altijd vrijwillig.

Heeft u nog vragen?

Deze informatie is geplaatst door:
Gepubliceerd op:

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.