Privévermogen en faillissement

Deze informatie is geplaatst door KVK

Bij een faillissement wordt beslag gelegd op uw vermogen. Daarmee worden de schulden zoveel mogelijk betaald. Dit kan het bedrijfsvermogen zijn. Soms wordt er ook beslag gelegd op uw privévermogen, zoals uw koophuis, inboedel of auto.

Als u uw schulden niet meer kunt betalen, gaat u failliet. U kunt dit voorkomen door uitstel van betaling te vragen.

Is faillissement onvermijdelijk en moet u met uw eigen vermogen de schulden betalen? Dat hangt af van de rechtsvorm van uw bedrijf:

  • Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid (zoals een eenmanszaak) bent u met uw privévermogen aansprakelijk. Bedrijfsvermogen en privévermogen horen bij elkaar.
  • Bij een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid (zoals een bv) bent u meestal niet met uw privévermogen aansprakelijk. Bedrijfsvermogen en privévermogen zijn gescheiden.

U betaalt schulden met eigen vermogen

U heeft een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid. Bij schulden of een faillissement bent u met uw privévermogen aansprakelijk. Als u niet genoeg geld in uw bedrijf heeft (bedrijfsvermogen) om uw schulden af te lossen, dan betaalt u de overgebleven schuld met uw eigen vermogen. Dat betekent dat u al uw bezittingen die enige waarde hebben, kunt kwijtraken. Bijvoorbeeld uw spaargeld, auto en koophuis.

Deze rechtsvormen hebben geen rechtspersoonlijkheid en bestaan meestal uit natuurlijke personen:

In een vof, cv of maatschap kunnen ook rechtspersonen meedoen als vennoot of maat. Bij schulden of een faillissement van de vof, cv of maatschap is ook de deelnemende rechtspersoon aansprakelijk.

Uw partner gaat ook failliet

Bent u getrouwd in gemeenschap van goederen? Of heeft u een geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen? Als er beslag wordt gelegd op uw privévermogen dan geldt dat ook voor het privévermogen van uw partner. U bent allebei volledig aansprakelijk met uw gezamenlijke privévermogen. U kunt voorkomen dat u allebei privé aansprakelijk bent als uw bedrijf failliet gaat. Bijvoorbeeld met huwelijkse voorwaarden of een samenlevingscontract met een verblijvingsbeding.

U betaalt schulden met zakelijk vermogen

Uw bedrijf heeft een rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid. Alleen het vermogen van het bedrijf valt in het faillissement. De bestuurder is niet met zijn privévermogen aansprakelijk. En hoeft niet met zijn privévermogen de schulden af te betalen. Behalve als hij privé aansprakelijk wordt gesteld of als privépersoon overeenkomsten ondertekent.

Deze rechtsvormen zijn rechtspersonen:

Wanneer bent u toch privé aansprakelijk?

U kunt als bestuurder van een rechtspersoon privé aansprakelijk worden gesteld. Dan moet u toch met uw eigen vermogen de schulden betalen.

Bij onbehoorlijk bestuur

Een bestuurder is met privévermogen aansprakelijk voor schulden bij bijvoorbeeld:

  • fraude, zoals valsheid in geschrifte
  • onnodig grote financiële risico’s nemen
  • zonder goede voorbereiding beslissingen nemen, die grote financiële gevolgen hebben
  • niet op tijd belastingen of sociale premies betalen, en dit niet op tijd melden bij de Belastingdienst

Als u tekent als privépersoon

U bent ook privé aansprakelijk als u een overeenkomst niet alleen tekent als bestuurder, maar ook als privépersoon. Bijvoorbeeld als u geld leent voor uw onderneming en de bank vraagt u als privépersoon mee te tekenen.

Lees meer over aansprakelijkheid van bestuurders.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met KVK

Deze informatie is geplaatst door:
Gepubliceerd op:

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.