Deze informatie is geplaatst door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland | Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
De markt verandert steeds. Om als bedrijf te groeien of te overleven, wilt u hierop inspelen. Maar wat als u of uw medewerkers daarvoor de kennis en vaardigheden missen? Dan kunt u denken aan omscholing of bijscholing. De overheid biedt daar verschillende regelingen en subsidies voor.
Omscholing of bijscholing kan een oplossing zijn in bijvoorbeeld deze situaties:
De overheid vindt het belangrijk dat bedrijven en werknemers zich blijven ontwikkelen. Daarom helpt zij hierbij met subsidies, leningen, gratis online scholing en belastingvoordelen. U kunt gebruikmaken van deze regelingen:
Binnen de ICT en techniek zijn verschillende beroepen waar veel vraag naar is. Om medewerkers hiervoor op te leiden kunt u gebruikmaken van de Subsidie omscholing naar kansrijke beroepen in de ICT en techniek. U kunt deze subsidie gebruiken voor de omscholing van bestaande of nieuwe medewerkers. Per medewerker kunt u een bedrag aanvragen van € 3.750. Deze regeling gaat in 2022 weer open.
Via de subsidieregeling NL leert door kunnen u of uw medewerkers gratis online cursussen volgen bij verschillende opleidingsinstituten. Er zijn cursussen op allerlei gebieden, zoals zorg, ICT en techniek. De duur van de cursussen verschilt van een week tot enkele maanden. U meldt zich rechtstreeks aan bij de opleider. Daarnaast zijn er nog enkele andere organisaties die kosteloze scholing aanbieden.
Sommige vakken leer je het best in de praktijk. Daarom kunt u studenten van bijvoorbeeld het mbo of hbo een praktijkleerplek aanbieden. Met de subsidie Praktijkleren krijgt u een deel van de begeleidingskosten vergoed. Ook kunt u de subsidie gebruiken voor de loon- of begeleidingskosten van een promovendus of technologisch ontwerper in opleiding (toio). U kunt de subsidie aan het eind van het schooljaar aanvragen bij RVO.
Wilt u of uw medewerker een opleiding volgen aan het hbo of de universiteit? Of een voltijdse bol-opleiding aan het mbo? Dan kunt u gebruikmaken van het levenlanglerenkrediet. Dit is een studielening voor mensen van 18 tot 56 jaar, die geen recht hebben op reguliere studiefinanciering. Na de studie betaalt u de lening binnen 15 jaar terug. U vraagt het levenlanglerenkrediet aan bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).
Als u of uw medewerkers scholing volgen, zijn de kosten vaak aftrekbaar van de inkomstenbelasting. In 2022 wordt deze studiekostenaftrek vervangen door het STAP-budget. Dit is een subsidie van € 1.000 voor alle werkenden en werkzoekenden die scholing willen volgen. Deze scholing moet geregistreerd zijn in het STAP-scholingsregister. U kunt het STAP-budget vanaf 1 maart 2022 aanvragen bij UWV.
Het is voor uw bedrijf belangrijk dat uw medewerkers zich blijven scholen en ontwikkelen. Daardoor kunt u beter inspelen op veranderingen in de markt. Ga daarom regelmatig in gesprek met uw medewerkers: wat hebben zij nodig om nu en in de toekomst goed hun werk te kunnen doen? Gebruik hiervoor de tips en tools voor leren en ontwikkelen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).
Bent u zzp’er en heeft u scholing nodig om ander werk te gaan doen? Dan kan de gemeente u misschien helpen om de juiste scholing te vinden. Ga hiervoor in gesprek met het regionale mobiliteitsteam (RMT) bij u in de buurt. Lees meer over de hulp van gemeenten bij het zoeken van ander werk.
Als werkgever kunt u bij een RMT terecht als u hulp wilt bij de begeleiding van een medewerker naar ander werk.
Neem contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland