Maak uw kantoor energiezuinig voor 2023

Deze informatie is geplaatst door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Vanaf 1 januari 2023 moet ieder kantoorgebouw energielabel C of hoger hebben. Anders mag u het niet meer als kantoor gebruiken. Heeft uw gebouw energielabel C? Dan is uw energierekening lager en helpt u de CO2-uitstoot te verminderen.

Check uw energielabel

Per 1 januari 2023 moet uw kantoorgebouw minimaal het energielabel C hebben. Dit betekent dat u per jaar maximaal 225 kWh fossiele brandstof per m2 mag gebruiken. Fossiele brandstoffen zijn bijvoorbeeld aardgas en aardolie. 

Voldoet uw gebouw op 1 januari 2023 niet aan de eisen, dan mag u het niet meer als kantoor gebruiken. Check daarom uw energielabel, zodat u op tijd maatregelen kunt nemen.

Voor sommige gebouwen geldt deze verplichting niet. Bijvoorbeeld als de kantoorruimte in het gebouw kleiner is dan 100 m2. Bekijk de uitzonderingen voor de energielabel C-verplichting.

Strengere energie-eisen voor nieuwbouw vanaf 2021

Gaat u een nieuw kantoorgebouw bouwen? Dan moet dit gebouw vanaf 2021 ook voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG).

Vraag maatwerkadvies aan

Met een energieprestatieadvies (EPA) weet u welke maatregelen u kunt nemen om in uw kantoor energie te besparen. Daardoor heeft u minder brandstof nodig en komt u sneller in aanmerking voor energielabel C. Bovendien krijgt u een lagere energierekening en een gezonder binnenklimaat. U kunt een EPA aanvragen bij een gecertificeerde adviseur uit het Centraal Register Techniek.

Maak gebruik van financiële regelingen

De overheid ondersteunt ondernemers om energiebesparende maatregelen te nemen. Hier zijn verschillende financiële en fiscale regelingen voor, zoals:

Er zijn nog meer financiële en fiscale regelingen voor duurzame energievoorzieningen. Check ze in de energiesubsidiewijzer voor gebouwen.

Onderzoek de mogelijkheden van bodemenergie en aardwarmte

Uw gebouw verwarmen of juist verkoelen met aardwarmte of bodemenergie? De overheid stimuleert deze vorm van duurzame energie met fiscaal voordeel en subsidies. Onderzoek of deze alternatieve energiebronnen iets voor u zijn.

Laat u inspireren door andere ondernemers

Lees hoe andere ondernemers energiebesparende maatregelen in hun bedrijf hebben toegepast met hulp van de overheid. Lees ook hoe bedrijventerreinen de energietransitie aanpakken door onder andere energiebesparing.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Deze informatie is geplaatst door:
Gepubliceerd op:

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.