Investeerders vinden voor uw idee

Deze informatie is geplaatst door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland | KVK

U heeft geld nodig om een goed idee te ontwikkelen of te verkopen. Dat kan bijvoorbeeld met een investeerder zoals een Business Angel. Of met een innovatiesubsidies, een innovatiekrediet of een fiscaal voordeel. Hoe overtuigt u potentiële investeerders en afnemers? En komt u in aanmerking voor een subsidie of regeling van de overheid? Lees wat u moet weten en kunt doen.

Werk eerst uw idee uit

Voordat u uw idee kunt verkopen, moet het uitgewerkt zijn. Dat betekent dat u eerst een prototype of proof of concept moet hebben. Met daarin een naam, design en techniek. Hiermee laat u potentiële investeerders of afnemers zien hoe uw idee werkt en hoe het geld kan opleveren.

Check de innovatiesubsidies of fiscale voordelen

Onderzoek voor uw idee of het maken van een prototype kost meestal geld. De overheid ondersteunt innovatie ondernemers hierbij met financiële regelingen. Dat kan een lening, een krediet of een fiscaal voordeel zijn. Dit zijn enkele voorbeelden:

  • De Vroegefasefinanciering (VVF). Met deze lening kunt u onderzoeken of uw idee technisch haalbaar is en geschikt is voor de markt.
  • Het Innovatiekrediet is er voor de ontwikkeling van nieuwe producten, processen of diensten met een sterke kans voor slagen. Dit krediet is risicodragend, dus u betaalt het bedrag alleen terug als de ontwikkeling geslaagd is.
  • De Innovatiebox is een fiscaal voordeel in de vennootschapsbelasting. U betaalt hiermee minder vennootschapsbelasting over de winst van al uw innovatieve activiteiten.

Check alle innovatiesubsidies en bekijk welke voor u interessant is.

Business Angels zoeken

Business Angels zijn privé-investeerders die vanuit zakelijk oogpunt investeren in uw product of dienst. Een Business Angel investeert met name in starters en ondernemers in een vroege groeifase van hun bedrijf. Zo’n investering is vaak een lening of aandeleninvestering.

Uw idee pitchen

Als u uw idee heeft uitgewerkt, dan kunt u het gaan presenteren. Met een korte maar krachtige pitch presenteert u uzelf en uw product of dienst als een interessante investering. U vergroot daarmee uw kansen om verder in gesprek te komen met mogelijke investeerders. Een sterke pitch kan leiden naar een succesvolle financiering.

Waar letten investeerders en Business Angels op?

Investeerders en Business Angels letten op de volgende aspecten van een onderneming:

  • zit het bedrijf in de startfase of groeifase
  • is het idee innovatief en voldoende onderscheidend
  • kan het bedrijf binnen enkele jaren doorgroeien naar een grote omzet en winst
  • waar zit het bedrijf, vaak gaat de voorkeur uit naar bedrijven in de eigen regio.

Verkopen of licentiëren van intellectueel eigendomsrecht

Als u uw uitgewerkte idee heeft beschermd via het intellectueel eigendomsrecht, dan kunt u dit recht doorgeven aan een derde partij. Dat heet licentiëren. Als tegenprestatie betaalt de licentienemer meestal een vergoeding aan u als licentiegever. De licentienemer mag uw idee dan:

  • zelf maken
  • verkopen
  • toepassen.

Een ondernemingsplan maken

Een ondernemingsplan is niet verplicht. Maar wel noodzakelijk als u een financiering wilt aanvragen voor uw bedrijf. In een ondernemingsplan zet u uw plannen op een rij. U onderzoekt of uw plannen haalbaar zijn en of er een markt is voor uw product of dienst. Een ondernemingsplan dwingt u keuzes te maken en voorkomt dat u iets over het hoofd ziet.

Netwerken en afnemers vinden

Om een netwerk op te bouwen met potentiële afnemers, gaat u op zoek naar andere ondernemers. U kunt hiervoor naar interessante bijeenkomsten en evenementen gaan. Bekijk een overzicht waarin u kunt filteren op onderwerpen, regio en periode.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Deze informatie is geplaatst door:
Gepubliceerd op:

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.