Fiscale reserves

Deze informatie is geplaatst door Belastingdienst

Fiscale reserves zijn bedragen die u opzij legt (reserveert) en die u mag aftrekken van uw winst. Er waren al 3 belangrijke fiscale reserves. Tijdens de coronacrisis kwam daar een vierde bij.

Coronareserve in de vennootschapsbelasting

Verwachtte u in 2020 een verlies vanwege de coronacrisis? Dan mocht u dat verlies in de aangifte vennootschapsbelasting (Vpb) verrekenen met de winst van het voorgaande jaar. Er zou veel tijd overheen gaan voordat u het verlies van 2020 met 2019 kon verrekenen. Daarom mocht u een coronareserve vormen. Zodat u voldoende geld in kas zou houden. Heeft u hier gebruik van gemaakt? U kunt de informatie over de verliesverrekening met fiscale coronareserve teruglezen op belastingdienst.nl.

Herinvesteringsreserve

Door deze reserve kunt u een nieuw bedrijfsmiddel kopen als u het oude heeft verkocht. U heeft daarvoor fiscaal gespaard. U hoeft namelijk niet meteen belasting te betalen als u winst maakt bij de verkoop van het bedrijfsmiddel. Om gebruik te maken van deze reserve moet u wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Egalisatiereserve

Bij de egalisatiereserve zet u bedragen opzij voor kosten die eens in de zoveel jaar moet maken. Het gaat dan bijvoorbeeld om groot onderhoud aan uw bedrijfspanden of mogelijke uitgaven in de toekomst, zoals een milieuverontreiniging. Dit zijn vaak hoge kosten. U mag geen egalisatiereserve vormen voor jaarlijks terugkerende uitgaven of om een bedrijfsmiddel te kopen.

Oudedagsreserve

Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan mag u ieder jaar een deel van uw winst reserveren voor uw pensioen. Dat gereserveerde deel heet de oudedagsreserve. Maar dat betekent niet dat u daadwerkelijk geld opzij zet. Het is een boekhoudkundige reservering van een deel van de winst. Deze reservering zorgt voor uitstel van belastingheffing over dat deel van de winst. Dit levert u dus op de korte termijn een voordeel op. U moet er wel rekening mee houden dat u later wel belasting moet betalen over de reservering. Ook als het geld er niet meer is.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met BelastingTelefoon

Deze informatie is geplaatst door:
Gepubliceerd op:

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.