Energiebelasting

Deze informatie is geplaatst door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) | Belastingdienst

U betaalt energiebelasting als uw bedrijf energie verbruikt. Soms komt u in aanmerking voor teruggaaf. Lees hier hoe het zit.

U betaalt energiebelasting als uw bedrijf energie (aardgas, elektriciteit en bepaalde minerale oliën) verbruikt. Hoeveel belasting u moet betalen hangt af van uw verbruik. De tarieven vindt u op de site van de Belastingdienst. U betaalt de energiebelasting aan uw energieleverancier die de belasting weer afdraagt aan de Belastingdienst.

Energiebelasting lager in 2022

Het kabinet verlaagt de energiebelasting voor 2022 zodat de energierekening voor huishoudens en mkb-bedrijven minder hoog wordt. Het belastingtarief op elektriciteit in de tweede en de derde verbruiksschijf wordt lager. Daarnaast wordt de vaste belastingkorting op de energierekening hoger.

Terrugaaf energiebelasting

In sommige gevallen komt u in aanmerking voor teruggaaf van energiebelasting. Verbruikt uw bedrijf meer dan 10 miljoen kWh en heeft u een meerjarenafspraak (MJA)met de overheid afgesloten over energie-efficiëntie? Dan komt u in aanmerking voor teruggaaf van een deel van de energiebelasting. Als u energiebelasting wilt terugvragen, heeft u een voortgangsverklaring nodig. U vraagt de voortgangsverklaring aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Opslag duurzame energie- en klimaattransitie

Naast energiebelasting betaalt u op de levering van energie ook Opslag Duurzame Energie- en klimaattransitie (ODE). U betaalt ODE per verbruikte kWh elektriciteit of m3 gas. Net als de energiebelasting betaalt u de ODE via uw jaarlijkse energierekening. Uw energieleverancier draagt de ODE af aan de Belastingdienst. Heeft u een teruggaaf energiebelasting? Dan krijgt u ook een bedrag aan ODE terug.

In bepaalde gevallen betaalt u geen ODE. Bijvoorbeeld als u elektriciteit opwekt met hernieuwbare energiebronnen of zelf biogas wint.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met

Deze informatie is geplaatst door:
Gepubliceerd op:

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.