Eenmanszaken: 2 nummers voor de btw

Deze informatie is geplaatst door Belastingdienst

Als u een eenmanszaak heeft, moet u voor de btw 2 nummers gebruiken: het omzetbelastingnummer en het btw-identificatienummer. In het btw-identificatienummer is uw burgerservicenummer (BSN) niet verwerkt. Zo is uw privacy beter beschermd.

Btw-identificatienummer: voor zakelijke contacten

Het btw-identificatienummer (btw-id) moet u gebruiken voor al uw contacten met klanten en leveranciers. U zet het btw-id bijvoorbeeld op uw briefpapier, facturen en website. Ook gebruikt u het voor handel binnen de Europese Unie (EU).

Het btw-id bestaat uit de landcode NL, 9 cijfers, de letter ‘B’ en een controlegetal van 2 cijfers. Die 9 cijfers hebben niets te maken met uw BSN. Zo is uw privacy beter beschermd. Een voorbeeld van een btw-id: NL000099998B57.

Omzetbelastingnummer: voor communicatie met de Belastingdienst

Het oude btw-nummer heet nu 'omzetbelastingnummer'. Dat nummer gebruikt u voor uw contacten met de Belastingdienst. Bijvoorbeeld als u de Belastingdienst een brief schrijft. Of als u de BelastingTelefoon belt.

In het omzetbelastingnummer is uw burgerservicenummer (BSN) verwerkt. Het is uw BSN met daarachter B01 (of hoger). Een voorbeeld van een omzetbelastingnummer: 111234567B01.

Btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer krijgen

Als u zich inschrijft bij KVK krijgt u van de Belastingdienst bericht of u ondernemer bent voor de btw. Heeft u btw-verplichtingen? Dan ontvangt u het btw-id en omzetbelastingnummer. In sommige gevallen kunt u zich niet inschrijven bij KVK. Kijk wanneer, en wat u kunt doen als inschrijven bij KVK niet mogelijk is.

Nummers kwijt?

Uw btw-id en omzetbelastingnummer ziet u als u inlogt bij de Belastingdienst via inloggen voor ondernemers.

Extra regelen voor import en export

Als u handelt binnen de EU moet u sinds 2020 uw nieuwe btw-id gebruiken. Het systeem voor de uitwisseling van btw-informatie (VIES) herkent uw oude btw-nummer niet meer. Ook geeft de Belastingdienst uw btw-id door aan belastingdiensten van andere EU-landen. Bijvoorbeeld als zij uw verzoek om teruggaaf behandelen.

Doet u als eenmanszaak zaken in andere EU-landen? Geef dan uw nieuwe btw-id door aan uw leveranciers. Vraag uw leveranciers dit nummer te gebruiken.

En verder moet u:

• uw btw-id gebruiken in het éénloketsysteem (voorheen Mini One Stop Shop-regeling)
  • uw vergunning artikel 23 gebruiken voor het importeren van goederen. De nieuwe vergunning met uw btw-id heeft u in 2020 gekregen als u toen al zo'n vergunning had.

Uw EORI-nummer is niet veranderd. Sinds 2020 is uw btw-id automatisch aan uw bestaande EORI-nummer gekoppeld.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met BelastingTelefoon

Deze informatie is geplaatst door:
Gepubliceerd op:

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.