Doorstart na een faillissement

Deze informatie is geplaatst door KVK

Een faillissement hoeft niet het einde te zijn van uw bedrijf. Soms is een doorstart van uw bedrijf mogelijk.

Afkoelingsperiode tijdens het faillissement

De curator kan kiezen voor voortzetting van uw bedrijf. Bijvoorbeeld omdat u zelf nog inkomsten heeft. Maar schuldeisers eisen misschien juist een snelle afbetaling, terwijl uw bedrijf juist wat tijd nodig heeft. De rechter kan een afkoelingsperiode instellen van maximaal 2 maanden. In deze periode worden de rechten van uw schuldeisers tijdelijk bevroren. De schuldeisers kunnen de boedel niet opeisen in die periode. In deze periode heeft de curator genoeg tijd om uw schulden en bezittingen te onderzoeken. En uw bedrijf kan in die tijd doorgaan.

Doorstart na een faillissement

Bij een doorstart gaat u verder met de winstgevende delen van uw bedrijf. U kunt de gezonde delen van uw bedrijf ook verkopen. Een doorstart kan alleen als uw bedrijf een rechtspersoon is, zoals een bv. Dan is de rechtspersoon failliet en niet de bestuurders.

Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid is een doorstart niet mogelijk. U bent als privépersoon aansprakelijk voor uw schulden. Bijvoorbeeld als u een eenmanszaak heeft.

Doorstart en personeel

Na een doorstart hoeft u uw werknemers niet opnieuw aan te nemen. Dit geldt ook als iemand anders uw bedrijf overneemt en een doorstart maakt.

Financiering doorstart

Voor een doorstart is geld nodig. Als uw bank of investeerder ook een schuldeiser is, moet u op andere manieren aan financiering komen.

Wanneer kan een doorstart niet?

  • De curator vindt dat een doorstart uw schuldeisers benadeelt en wil de doorstart tegenhouden.
  • U begint al met de doorstart voordat het faillissement is uitgesproken. Belangen van de oude en de nieuwe bv kunnen dan met elkaar in strijd zijn.
  • U wordt als bestuurder aansprakelijk gesteld voor het faillissement.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met KVK

Deze informatie is geplaatst door:
Gepubliceerd op:

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.