De holding

Deze informatie is geplaatst door KVK

Een holding is de hoogste onderneming binnen een groep van ondernemingen. Met een holdingconstructie kunt u risico’s spreiden.

De holding

Een holding is een vennootschap die de hoogste onderneming is binnen een groep van ondernemingen. Een holding wordt ook wel een: moeder, holding bedrijf, financiële holding, houdstermaatschappij of beheer bv genoemd. Een holding is meestal een bv.

De holding is onderdeel van een holdingconstructie. Dit is een combinatie van meerdere bv’s die met elkaar in relatie staan. Een holdingsconstructie bestaat uit deze 2 delen:

De werkmaatschappij

Dit is de bv waar de dagelijkse en risicovolle werkzaamheden in plaatsvinden. De werkmaatschappij is de ‘echte’ onderneming. De werkmaatschappij wordt ook wel dochtermaatschappij genoemd.

De holding

Dit is de bv waarin belangrijke vermogensbestanddelen zoals geld of onroerend goed zijn ondergebracht. De holding heeft ook aandelen van de werkmaatschappij. De holding wordt ook wel moedermaatschappij genoemd.

De holdingconstructie

In de praktijk passen ondernemers de structuur met een holding en werkmaatschappij vaak op deze manier toe:

  • Er worden twee bv’s opgericht.
  • Eén bv wordt gebruikt als werkmaatschappij.
  • De andere bv wordt gebruikt als holding (beheer bv).
  • De ondernemer bezit persoonlijk de aandelen van de holding.
  • De holding bezit de aandelen van de werkmaatschappij.

Dus de ondernemer is eigenaar van de holding en de holding is eigenaar van de werkmaatschappij. Zo spreidt u risico. Uw bedrijfsactiviteiten voert u uit met de werkmaatschappij. Zoals producten maken, opdrachten uitvoeren en personeel inhuren. In de holding brengt u uw winst, pensioen en andere waardevolle zaken onder. Zo raakt u niet alles kwijt als de werkmaatschappij failliet gaat.

Voordelen van een holding

Naast het spreiden van risico’s heeft een holdingconstructie nog meer voordelen:

  • De winst van de werkmaatschappij kan door de deelnemingsvrijstelling belastingvrij worden overgeheveld naar de holding. Deze winst is dan alleen belast bij de werkmaatschappij en niet bij de holding.
  • De holding kan directie of het management van de werkmaatschappijen voeren. Voor deze werkzaamheden ontvangt de holding een managementvergoeding. Deze wordt na aftrek van kosten bij de holding belast. Om dubbele belasting te voorkomen betaalt de holding geen vennootschaps- en dividendbelasting over de ontvangen winst.
  • Bij een holdingstructuur is het makkelijker om onderdelen daarvan over te dragen of te verkopen.
  • Als er meerdere bv's zijn is een holding praktisch om niet binnen elke bv fiscaal de gebruikelijkloonregeling te moeten toepassen.
  • Als de holding tenminste 95% van de aandelen van de werkmaatschappij bezit, kan er door de bv's een fiscale eenheid aan worden gegaan. Omzet en kosten kunnen dan fiscaal van de bv's met elkaar worden verrekend, zo kan belasting worden bespaard.

Heeft u nog vragen?

Deze informatie is geplaatst door:
Gepubliceerd op:

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.