Coronazelftests voor uw personeel

Deze informatie is geplaatst door Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

U kunt zelftests voor uw personeel kopen. Hiermee kunnen uw werknemers zichzelf testen op corona. Bijvoorbeeld voor de zekerheid als zij niet vanuit huis kunnen werken. Bij een positieve testuitslag moeten u en uw werknemers alsnog een GGD-test doen om de uitslag te bevestigen. Lees aan welke regels u zich moet houden.

Wanneer zelftest?

Zelftests zijn bedoeld voor de zekerheid. Bijvoorbeeld als uw werknemers naar het werk gaan. Hiermee verkleint u de kans op besmetting onder uw personeel. Werknemers kunnen zelftests ook gebruiken bij klachten. Dit geldt ook voor personen die volledig gevaccineerd zijn of al corona hebben gehad.

Lees meer over wanneer u wel of niet een zelftest gebruikt op Rijksoverheid.nl.

Leerlingen (vanaf groep 6) en leraren doen voor de zekerheid regelmatig zelftests. Het advies is om 2 keer in de week te testen. Dit geldt voor het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Voor het onderwijs zijn gratis zelftests beschikbaar.

Geen zelftest bij kwetsbare personen

Zelftests zijn niet voldoende voor werknemers die ernstig ziek zijn, een kwetsbare gezondheid hebben, of in contact komen met kwetsbare personen. Voor deze werknemers blijft het dringende advies om zich te laten testen bij de GGD. De testuitslag van de GGD is nauwkeuriger dan een zelftest. Hiermee beschermt u kwetsbare personen.

Ook cruciale werknemers die werken met kwetsbare mensen, laten zich bij klachten testen bij de GGD. Bijvoorbeeld zorgverleners in de huisartsenzorg, verpleeghuiszorg en gehandicaptenzorg.

Geen zelftest bij quarantaine

Zit uw werknemer in thuisquarantaine? Dan is een zelftest niet voldoende. De werknemer laat zich op dag 5 testen bij de GGD.

Om zeker te weten of u wel of niet in quarantaine moet, doet u de Quarantaine Check van de Rijksoverheid.

Uitslag zelftest

Is de zelftest positief? Dan heeft uw werknemer waarschijnlijk corona. Maar de uitslag van een zelftest is niet 100% betrouwbaar. Uw werknemer moet zich daarna daarom ook laten testen bij de GGD.

Ook een negatieve zelftest geeft geen volledige zekerheid. Heeft uw werknemer ondanks een negatieve zelftest wel klachten? Dan mag u hem de toegang tot de werkplek weigeren.

Zelftest afnemen

Uw werknemers mogen de zelftests zelf doen. Bij voorkeur thuis. Alle zelftests zijn sneltests, de uitslag is namelijk snel bekend. De uitslag van een zelftest is 48 uur geldig. Een negatieve uitslag (geen corona) geldt niet voor het coronatoegangsbewijs.

Coronatest niet verplichten

U mag uw werknemer op geen enkele manier verplichten om een zelftest te doen. U mag werknemers ook niet verbieden om naar werk te komen als zij geen zelftest willen doen. U mag een werknemer met klachten wel naar huis sturen. U moet zorgen voor een veilige werkomgeving voor uw personeel.

Testresultaat is strikt privé

De uitslag van een coronatest is een gezondheidsgegeven van uw werknemer. Deze gegevens vallen onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Hier zijn strenge voorwaarden aan verbonden. U mag de gegevens bijvoorbeeld niet zomaar verwerken of registreren volgens die privacywet. Ook moet de uitslag van de test altijd worden afgelezen door de geteste persoon zelf.

Niet alle zelftests goedgekeurd

U kunt verschillende zelftests kopen op bijvoorbeeld internet, in de supermarkt of bij de drogist. Niet alle beschikbare sneltests zijn door de overheid goedgekeurd. Fabrikanten moeten een speciale ontheffing aanvragen als ze hun sneltest als zelftest op de markt willen brengen. Lees welke zelftests zijn goedgekeurd op Rijksoverheid.nl.

Thuiswerken blijft de norm

Het thuiswerkadvies is weer aangescherpt: werk thuis. Kan dat niet? Houd op het werk altijd 1.5 meter afstand. Dit is verplicht. De kans op besmetting onder het personeel is hiermee kleiner.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met Ministerie van VWS

Deze informatie is geplaatst door:
Gepubliceerd op:

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.