Coronaregels evenementen, vakantieparken en toerisme

Deze informatie is geplaatst door KVK

De overheid heeft in november nieuwe coronamaatregelen ingevoerd. Lees welke regels er gelden voor bedrijven in de evenementen- en vakantiebranche tijdens de coronacrisis.

Coronamaatregelen verlengd

Op dinsdag 14 december zijn de maatregelen om de coronabesmettingen te stoppen met 4 weken verlengd. De maatregelen gelden tot en met in ieder geval 14 januari. Lees meer over de verlengde coronamaatregelen op Rijksoverheid.nl.

Regels voor evenementen

Evenementen zijn toegestaan als bezoekers een geldig coronatoegangsbewijs hebben (vanaf 13 jaar). U moet ook een verplichte registratie en gezondheidscheck doen. En werken met kaartverkoop (eventueel gratis kaarten). U maakt met uw gemeente afspraken over de controle bij de toegang en de gezondheidsmaatregelen.

Sinds zondag 28 november moeten evenementen binnen en buiten afgelopen zijn om 17.00 uur. Ook is het verplicht om een mondkapje te dragen tijdens het verplaatsen en om 1,5 meter afstand te houden bij evenementen met en zonder vaste zitplaats.

Verhuurt u een locatie voor bijvoorbeeld evenementen? En bent u verantwoordelijk voor het toelaten van bezoekers? Dan moet u controleren of zij een geldig coronatoegangsbewijs hebben. Bent u niet zelf aanwezig bij het evenement? Dan moet uw huurder of een beheerder van de locatie het coronatoegangsbewijs controleren.

Evenementen zonder doorstroom

Bezoekers moeten een vaste zitplaats hebben. En er geldt een maximum van 1.250 bezoekers per ruimte.

Evenementen met doorstroom

Bezoekers van evenementen met doorstroom (zoals kermissen) hebben geen vaste zitplaats. En er geldt geen maximale groepsgrootte.

Open evenementen

Het coronatoegangsbewijs is ook verplicht bij open evenementen zoals een kerstbraderie of dorpsfeest. Dit geldt niet bij jeugdactiviteiten voor kinderen tot 18 jaar. Ook begeleiders van kinderen hoeven hier geen coronatoegangsbewijs te laten zien.

Subsidieregeling voor geannuleerde evenementen

Heeft u uw evenement moeten annuleren vanwege de aangescherpte coronamaatregelen? Met de subsidieregeling voor evenementen kunt u tot 100% van de gemaakte kosten terugvragen.

Regels voor nachthoreca, clubs en discotheken

Alle horeca, nachtclubs en discotheken moeten sinds zondag 28 november tussen 17.00 en 05.00 uur dicht. Bezoekers hebben een coronatoegangsbewijs nodig en hebben een vaste zitplaats. Ook is het verplicht om een mondkapje te dragen tijdens het verplaatsen en om 1,5 meter afstand te houden. Er geldt verder een maximum van 1.250 bezoekers per ruimte.

Regels voor vakantieparken, hotels en campings

Hotels, vakantieparken en campings zijn open. Een coronatoegangsbewijs is niet verplicht. Voor horeca op deze locaties geldt het toegangsbewijs wel. En gasten hebben een vaste zitplaats. Bijvoorbeeld in het restaurant van een hotel. Tenzij het gaat om eten afhalen. Op deze locaties gelden verder de coronaregels voor horeca.

Verder is een coronatoegangsbewijs verplicht in bijvoorbeeld zwembaden en op terrassen buiten.

Groepsaccommodaties

Het advies is om thuis maximaal 4 gasten per dag te ontvangen. Dit advies geldt ook voor bijvoorbeeld vakantiehuizen.

Gasten die geen huishouden vormen, moeten 1,5 meter afstand houden. 

Lees meer over vakantie in Nederland op Rijksoverheid.nl.

Mondkapjesplicht uitgebreid

Sinds 28 november zijn mondkapjes op meer locaties verplicht. Bijvoorbeeld in campingwinkels. Lees meer over de mondkapjesplicht in publieke binnenruimten.

Wel of geen coronatoegangsbewijs nodig: een overzicht

Een coronatoegangsbewijs is verplicht op de volgende locaties:

 • Eet- en drinkgelegenheden binnen en buiten. Behalve bij afhalen.
 • Festivals, concerten en evenementen.
 • Bioscopen, theaters en concertzalen.
 • Casino's.
 • Doorstroomlocaties in sectoren waar het coronatoegangsbewijs nu al verplicht is. Dit zijn locaties waar er een doorstroom van bezoekers is, zoals musea en monumenten.
 • Doorstroomevenementen. Dit zijn evenementen waarbij het publiek geen vaste plek heeft en er een doorstroom van mensen is. Bijvoorbeeld kermissen en bepaalde sportevenementen.
 • Evenementen zoals festivals, feesten en optredens.
 • Zakelijke evenementen, zoals beurzen en congressen.
 • Sportbeoefening binnen vanaf 18 jaar, zoals: sportschool, groepslessen, voetbal en zwemmen. Dit geldt voor sporters en publiek in alle binnenlocaties, inclusief sportkantines, kleedkamers en andere binnen-voorzieningen.
 • Georganiseerde kunst en cultuur beoefening vanaf 18 jaar, zoals: muziekles en schilderles. Of bijvoorbeeld repetities voor zang, dans en toneel.

Op de volgende locaties is een coronatoegangsbewijs niet verplicht:

 • winkels (beperkte openingstijden)
 • hotels, campings en vakantieparken
 • locaties voor sport buiten
 • sauna's en wellnesscentra (beperkte openingstijd: 05.00 - 17.00 uur)
 • attractieparken (pretparken)
 • dierentuinen
 • internationale treinen en op luchthavens na de securitycheck

Wel is het op deze locaties vaak verplicht om een mondkapje te dragen en 1,5 meter afstand te houden.

Bekijk het actuele overzicht op Rijksoverheid.nl.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met KVK

Deze informatie is geplaatst door:
Gepubliceerd op:

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.