Coronacrisis: uitstel van betaling belastingen en aflossingen

Deze informatie is geplaatst door Belastingdienst

U kunt tijdelijk bijzonder uitstel van betaling krijgen bij de Belastingdienst vanwege de coronacrisis. Kijk ook welke mogelijkheden er zijn om nu iets meer geld over te houden. Of om uitstel van betaling te krijgen bij andere overheden en banken.

Bijzonder uitstel van betaling bij de Belastingdienst

U kunt tot en met 31 januari 2022 voor de meeste belastingen bijzonder uitstel van betaling aanvragen. Heeft u eerder bijzonder uitstel van betaling gekregen en is uw schuld nog niet afbetaald? Dan verlengt de Belastingdienst uw uitstel automatisch. U moet alle belastingaanslagen met een betaaldatum op of na 1 februari 2022 weer op tijd betalen.

Uw belastingschuld na bijzonder uitstel aflossen

Heeft u bijzonder uitstel van betaling gekregen? Dan heeft u een belastingschuld opgebouwd. Vanaf 1 oktober 2022 moet u beginnen met aflossen. De Belastingdienst biedt u een betalingsregeling aan voor het afbetalen van uw belastingschuld.

Voorlopige aanslag verlagen

Als u een voorlopige aanslag krijgt voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting, dan kunt u die verlagen als u de komende tijd minder inkomsten verwacht. Stijgen uw inkomsten weer? Wijzig dan ook uw voorlopige aanslag. Zo voorkomt u dat u bij uw definitieve aanslag moet bijbetalen. Kijk waar u nog meer rekening mee moet houden met uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting en de coronamaatregelen.

Verlagen voorlopige aanslag

Lees op Belastingdienst.nl hoe u uw voorlopige aanslag wijzigt.

Deblokkering g-rekening voor loonheffingen en btw

Bedrijven die personeel uitzenden, uitlenen of detacheren en g-rekeningen gebruiken, kunnen bij de Belastingdienst verzoeken om deze rekeningen te laten deblokkeren. Vanwege de coronacrisis kan de Belastingdienst tijdelijk ook bedragen vrijgeven die zijn gereserveerd voor (naheffings)aanslagen loonheffingen of btw. Deze maatregel geldt tot 1 oktober 2027, het einde van de betalingsregeling voor bijzonder uitstel van betaling

Deblokkeren g-rekening

Lees op Belastingdienst.nl hoe u uw g-rekening deblokkeert.

Uitstel betaling van andere belastingen

Gemeentelijke belastingen en waterschapsbelasting

Heeft u moeite met het betalen van overige belastingen? Vraag aan uw gemeente of waterschap welke mogelijkheden er zijn voor uitstel of een betalingsregeling. Bij de meeste waterschappen kunt u uitstel aanvragen voor de waterschapsbelastingen. Ook bij de meeste gemeenten kunt u uitstel van betaling aanvragen als u financiële problemen heeft. Bijvoorbeeld voor de reinigingsrecht en afvalstoffenheffing en rioolbelasting

Betalingsregeling aanvragen

U vraagt uitstel van betaling of een regeling aan bij uw waterschap en uw gemeente.

Stel uw aflossingen uit

Zakelijke lening

Heeft u een zakelijke lening bij de bank? Verschillende banken verlenen hun klanten in sommige gevallen uitstel van aflossing op leningen. Neem contact op met uw bank voor de mogelijkheden.

Betaalpauze hypotheek

Uw bank kan u een betaalpauze geven voor uw hypotheek zodat u minder rente en aflossing betaalt. Bespreek de mogelijkheden met uw bank. Lees over de voorwaarden en gevolgen van de betaalpauze voor belastingen en toeslagen op Belastingdienst.nl. Een hypotheekpauze heeft misschien gevolgen voor uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting.

Uitstel aanvragen

Vraag aan uw bank wat de afspraken en mogelijkheden zijn.

Microkrediet

Qredits verleent microkredieten aan kleine ondernemers en zzp’ers. U kunt bijvoorbeeld een corona-overbruggingskrediet aanvragen. Heeft u een lening, dan kunt u 6 maanden uitstel van aflossing aanvragen voor uw lening.

Uitstel aanvragen

Neem contact op met Qredits om uitstel of een corona-overbruggingskrediet aan te vragen.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met BelastingTelefoon

Deze informatie is geplaatst door:
Gepubliceerd op:

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.