Corona-steunpakket voor ondernemers

Deze informatie is geplaatst door KVK | Belastingdienst | Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO)

De overheid steunt bedrijven die zijn getroffen door de coronacrisis. Er komt meer geld beschikbaar voor bedrijven die worden geraakt door de nieuwe coronamaatregelen die in november zijn ingegaan. Zoals de horeca, evenementen en detailhandel. Lees op deze pagina wat er tot nu toe bekend is over de extra steun.

Opnieuw extra financiële steun voor bedrijven

Het kabinet heeft op 14 december bekendgemaakt dat er meer geld komt voor bedrijven die worden geraakt door de verlengde coronamaatregelen. Bijvoorbeeld omdat u langer dicht moet of minder klanten mag ontvangen. Lees meer over de extra financiële steun op Rijksoverheid.nl.

Zodra er meer informatie bekend is, wordt deze pagina bijgewerkt.

NOW 5 aanvragen

De loonsubsidie NOW komt terug. Heeft u minimaal 20% minder omzet door de coronamaatregelen? Dan kunt u voor de maanden november en december NOW 5 aanvragen. Hierdoor kunt u uw personeel doorbetalen en medewerkers behouden. De voorwaarden voor NOW5 zijn bijna hetzelfde als bij de vorige NOW-regeling. Er zijn een paar verschillen. Bijvoorbeeld dat starters nu ook NOW kunnen aanvragen.

TVL-regeling weer open in 4e kwartaal 2021

Heeft u in het 4e kwartaal van 2021 minstens 30% minder omzet dan in het 4e kwartaal van 2019 of het 1e kwartaal van 2020? Dan kunt u ook in het 4e kwartaal van 2021 subsidie aanvragen voor uw vaste lasten. Ook als u niet eerder Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) kreeg. Vaste lasten zijn bijvoorbeeld huur, verzekeringen en abonnementen. Voor het 4e kwartaal van dit jaar verhoogt het kabinet het subsidiepercentage van de TVL van 85% naar 100%. U kunt de TVL voor het 4e kwartaal naar verwachting vanaf begin december aanvragen via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Lees meer over de voorwaarden van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL).

VLN wordt TVL

De TVL vervangt in het 4e kwartaal de eerder aangekondigde regeling Vaste Lasten Nachtsluiting horeca (VLN).

Uitstel van betaling Belastingdienst verlengd

Het bijzonder uitstel van betaling voor ondernemers wordt verlengd tot eind dit jaar. De verlaagde invorderingsrente van 0,01% wordt ook verlengd en geldt tot 1 juli 2022. Lees meer over de verlengde coronamaatregelen van de Belastingdienst.

Subsidie voor geannuleerde evenementen

Sinds 28 november gelden minimaal 3 weken strengere coronamaatregelen voor evenementen. Zoals vaste zitplaatsen voor bezoekers en een verplichte eindtijd om 17.00 uur. Kan uw evenement door de maatregelen niet doorgaan? En was dit evenement gepland tussen 1 juli en 31 december 2021? Dan kunt u de Tijdelijke Regeling Subsidie Evenementen COVID-19 (TRSEC) aanvragen. U krijgt 100% van uw subsidiabele kosten terug. De terugbetalingsverplichting van 20% vervalt voor de periode van 10 juli tot en met 31 december 2021.

Subsidiabele kosten zijn bijvoorbeeld betalingen aan leveranciers om tribunes op te bouwen en voor technische voorzieningen. Vaste kosten zijn geen subsidiabele kosten. Vaste kosten zijn bijvoorbeeld de huur van een bedrijfspand en vaste afschrijvingen.

Kunt u geen TRSEC aanvragen? Het kabinet werkt aan een extra regeling, de Aanvullende Tegemoetkoming Evenementen (ATE). De ATE vergoedt 100% van uw gemaakte kosten.

Extra geld voor culturele instellingen

Heeft uw culturele instelling last van de coronamaatregelen? Bijvoorbeeld omdat u minder bezoekers mag toelaten. De vergoeding in de regeling Fonds Podiumkunsten gaat omhoog van 25% naar maximaal 55% van alle kaarten per voorstelling. U kunt daarnaast ook TVL aanvragen voor het 4e kwartaal van 2021.

Subsidie voor sportevenementen

Organiseert u sportevenementen? En mist u omzet doordat er geen publiek meer mag mogen komen kijken? Dan kunt u subsidie aanvragen voor (een deel van) de kosten. Ook komt er geld beschikbaar voor de amateursport. De regering werkt deze regelingen nog uit.

Landbouwregeling voor ongedekte vaste kosten

Voor landbouwbedrijven blijft de regeling Ongedekte Vaste Kosten (OVK) beschikbaar.

Voucherfonds voor reisorganisaties

Heeft u niet genoeg geld om klanten te betalen die hun reisvoucher willen inruilen voor geld? Dan kunt u gebruikmaken van het voucherfonds via Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). De regeling geldt alleen voor aanbieders van pakketreizen. Lees op de website van Stichting Garantiefonds Reisgelden hoe u gebruikmaakt van het voucherfonds.

Coronasteun terugbetalen

De regelingen Tozo, Tonk en NOW 1 tot en met 4 zijn gesloten (NOW 5 is binnenkort open). Heeft u gebruik gemaakt van deze regelingen en moet u terugbetalen? Lees meer over het wel of niet terugbetalen van coronasteun.

Kredieten en leningen

De overheid heeft extra geld beschikbaar gesteld voor bestaande en nieuwe kredietregelingen. Deze corona-financieringsregelingen kunt u ook in het 4e kwartaal van 2021 nog aanvragen:

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met KVK

Deze informatie is geplaatst door:
Gepubliceerd op:

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.