Btw-identificatienummer opvragen, controleren en vermelden

Deze informatie is geplaatst door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO)

Wanneer krijgt u een btw-identificatienummer? Kun je een btw-id opzoeken en controleren? Lees het hier.

Het btw-identificatienummer (btw-id) is een uniek nummer. U krijgt het van de Belastingdienst als u btw-plichtig bent. U gebruikt het btw-id voor al uw contacten met klanten en leveranciers. Er is geen openbaar register waarin alle btw-identificatienummers staan. U moet een btw-id zelf opvragen bij uw klant of leverancier.

Btw-identificatienummer (btw-id) aanvragen

Heeft u uw onderneming ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KVK)? Dan geeft de KVK uw gegevens door aan de Belastingdienst. U hoeft uw onderneming niet apart bij de Belastingdienst aan te melden. Als de Belastingdienst u als btw-ondernemer registreert, krijgt u uw btw-identificatienummer per brief.

Btw-id en omzetbelastingnummer

U krijgt van de Belastingdienst ook per brief een omzetbelastingnummer. Dit is een ander nummer dan uw btw-id. U krijgt in totaal dus 2 nummers opgestuurd.

U gebruikt het omzetbelastingnummer voor uw contacten met de Belastingdienst. 

Btw-identificatienummer vermelden

U moet uw btw-id op uw facturen vermelden. Verkoopt u producten via een website? Of biedt u via internet diensten aan? Dan moet u het btw-id op uw website zetten.

Btw-identificatienummer opvragen

Er is geen website of ander hulpmiddel waarmee u de btw-identificatienummers van alle bedrijven in Nederland kunt opzoeken. Wilt u het btw-id van een bedrijf weten? Kijk dan op de website van dat bedrijf of neem contact op met de onderneming. U kunt het btw-identificatienummer alleen rechtstreeks van uw klant of leverancier krijgen.

Uw eigen btw-id vindt u in het online portaal voor ondernemers van de Belastingdienst: Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Btw-identificatienummer controleren

Heeft u het btw-identificatienummer van een bedrijf opgevraagd en wilt u het btw-id controleren? Dat kan via het VAT Information Exchange System (VIES) van de Europese Commissie. Zo kunt u controleren of uw klant echt ondernemer is.

Met het VIES kunt u zakelijke klanten uit alle EU-lidstaten controleren. Dus ook Nederlandse klanten. Van de meeste lidstaten kunt u met het VIES ook de naam- en adresgegevens van uw klant controleren.

Bedrijf uitschrijven bij KVK

Als u uw bedrijf uitschrijft bij de KVK, wordt u automatisch afgemeld bij de Belastingdienst. Uw btw-identificatienummer wordt dan stopgezet. U krijgt een brief van de Belastingdienst als bevestiging.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met

Deze informatie is geplaatst door:
Gepubliceerd op:

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.