Bedrijfspand huren of verhuren

Deze informatie is geplaatst door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO)

Welke regels gelden er voor het huren of verhuren van een bedrijfspand? Lees hier de regels bij een huurovereenkomst.

Wilt u een bedrijfsruimte huren of verhuren? Dan zijn er 2 soorten bedrijfspanden: middenstandsbedrijfsruimten en overige bedrijfsruimten. De regels verschillen per soort bedrijfspand.

Regels voor een middenstandsbedrijfsruimte

Een middenstandsbedrijfsruimte is een bedrijfspand dat voor het publiek toegankelijk is. Bijvoorbeeld winkels en horecagelegenheden, garages, campings en hotels. U levert hier direct uw producten of diensten.

Huurbescherming

Als u een middenstandsbedrijfsruimte huurt, heeft u recht op huurbescherming (termijnbescherming). Dat betekent dat de verhuurder niet zomaar de huur op kan zeggen. U mag de ruimte 10 jaar gebruiken. Deze periode is verdeeld in 2 delen van 5 jaar. U kunt ook een kortere periode afspreken.

Huurovereenkomst opzeggen

Als u de huurovereenkomst (huurcontract) wilt opzeggen, dan moet u dat schriftelijk doen. De opzegtermijn is minimaal 1 jaar.

Huurprijsbescherming

Als huurder van een middenstandsbedrijfsruimte heeft u recht op huurprijsbescherming. De verhuurder mag de huur in de tussentijd niet verhogen. Behalve als u dat samen in het huurcontract heeft vastgelegd. Na 5 jaar kunt u met de verhuurder een nieuwe huurprijs afspreken. U kunt daarvoor bijvoorbeeld periodieke huurverhogingen afspreken op basis van de consumentenprijsindexcijfers van het CBS. Voor de verhoging van de huurprijs is geen wettelijk maximum.

Regels voor overige bedrijfsruimten

Overige bedrijfsruimten zijn andere bedrijfspanden dan middenstandsbedrijfsruimten. Zoals kantoren, fabrieken en pakhuizen.

Geen huurbescherming en huurprijsbescherming

Bij overige bedrijfsruimten heeft u geen recht op huurbescherming en huurprijsbescherming. U spreekt de huurprijs en huurprijsverhogingen samen met de verhuurder af in de huurovereenkomst. De jaarlijkse huurprijsverhoging voor woonruimten geldt niet voor bedrijfsruimten.

Opzegtermijn

Uw betalingstermijn is ook uw opzegtermijn. Als u maandelijks huur betaalt, dan moet u ook minimaal een maand van tevoren de huur opzeggen. In het huurcontract kunt u een andere opzegtermijn afspreken.

Moet u belasting betalen voor uw bedrijfspand?

Als u een bedrijfsruimte huurt dan kunt u de kosten aftrekken van de opbrengsten van uw onderneming. Bijvoorbeeld: energiekosten, schoonmaakkosten en inrichtingskosten.

Over de huurprijs hoeft u geen btw te betalen. Dit geldt voor middenstandsbedrijfsruimten en voor overige bedrijfsruimten. U kunt met de verhuurder afspreken dat hij wel btw in rekening brengt. U moet dan aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met

Deze informatie is geplaatst door:
Gepubliceerd op:

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.